Udruzenje  profesora  filozofije - Crna Gora
Association of philosophy teachers - Montenegro
Double-click to start typing

Montenegrinassociationofphilosophyteacherswebs.com

Click here to edit subtitle

Novosti

view:  full / summary

Sajt UdruĹženja profesora filozofije na novoj adresi

Posted by [email protected] on March 9, 2020 at 5:05 AM Comments comments (0)

Obavještavamo sve posjetioce sajta i članove Udruženja profesora filozofije da je sajt Udruženja postavljen na novoj adresi www.mapt2012.me.

VII Crnogorske kvalifikacije za XXVII Medjunarodnu filozofsku olimpijadu

Posted by [email protected] on February 26, 2019 at 4:30 AM Comments comments (1)


VII Crnogorske kvalifikacije za XXVII Medjunarodnu filozofsku olimpijadu odrzace se 2. marta u Medresi”Mehmed Fatih” u Tuzima.

Takmicenje se sastoji iz dva dijela:

- pisanje filozofskog eseja na engleskom jeziku - eliminatornog je karaktera,

- usmeni dio za cetvoro prvoplasiranih ucenika.

Dvoje prvoplasiranih, zajedno sa standardnim timom Udruzenja profesora filozofije ucestovovaće na XXVII Medjunarodnoj filozofskoj olimpijadi (IPO) u Rimu od 16. do 19. maja.

Standardni tim sacinjavaju clanovi organizacionog odbora XXVI Medjunarodne olimpijade, odrzane prosle godine u Baru: Milos Burzan, Anita Milinovic i Jasminka Milosević koja je, kao predsjednik Organizacionog odbora barske Olimpijade, stalni clan Internacionalnog komiteta IPO, rukovodeceg tijela IPO.

Ova olimpijada znanja, zajedno sa matematickom, prema kriterijumu UNESCO-a, predstavlja najtemeljnije najtemeljnija i najteze takmicenje za srednjoskolce na svijetu.

Od ucenika se ocekuje da kriticki ispitaju dati filozofski citat koji se uvijek, na neki nacin, odnosi i na svijet u kome zive. Esej zahtijeva da se univerzalna filozofska znanja primjene u analizi svakodnevnih problema koji mogu biti vezani za probleme licnog identiteta, slobode volje, moralnih dilema, religijskog izbora, prava zivotinja, zastite zivotne sredine, vjestacke inteligencije, istine, kriterijuma za procjenu moralnih i estetskih vrijednosti, itd.

Organizator takmicenja je, prema ovlascenju IPO (Medjunarodne filozofske Olimpijade) i FISP-a (Medjunarodne asocijacije filozofskih udruženja), Udruzenje profesora filozofije.

Komisiju za ocjenjivanje eseja sacinjavaju: doktorand Nebojsa Banovic - predsjednik komisije, doktorand Kristina Bojanovic i Anita Milinovic, profesor filozofije i stalni clan tima Udruzenja profesora filozofije na IPO, iskusni ocjenjivac. 

Domacin i pokrovitelj ovogodisnjih kvalifikacija je Medresa “Mehemed Fatih”.

Koordinator ovogodisnjeg takmicenja je Biljana Jovanovic, osnivac Udruzenja profesora filozofije.


Izvjestaj o aktivnostima Udruzenja profesora filozofije tokom 2018. godine

Posted by [email protected] on February 26, 2019 at 4:25 AM Comments comments (0)

Projekat Luca, traje u kontinuitetu od 2012. godine u organizaciji Udruzenja profesora Crne Gore.

Opsti cilj: filozofija kao dio zivota u demokratski i eticki uređenom društvu.

Ovaj cilj se realizuje kroz kriticko istraživanje različitih problema savremenog svijeta i drustva u kome zivimo putem niza radionica, seminara, projekata koji ukljucuju razgovor, diskusiju, originalne ilustracije, kompozicije, dramatizaciju i izradu originalnih naučnih radova. Ovim putem se utvrđuje i korelacija filozofije sa nizom drustvenih i prirodnih nauka.

S obzirom na trajanje i karakter projekta, koji je dinamican, vrijeme i mjesto realizacije planiranih aktivnosti usklađuje se sa ostalim aktivnostima učesnika.

Ove godine projekat je realizovan kroz niz aktivnosti koje su počele u februaru mjesecu.

Aktivnosti su sljedeće:

1.Priprema Drzavnih kvalifikacija za XXVI Medjunarodnu filozofsku olimpijadu

Priprema radionica i predavanja za XXVI Medunarodnu filozofsku olimpijadu. Predavanja su odrzali: dr Jelena Krgovic i dr Filip Ivanovic, a doktorand Nebojsa Banović je svoje predavanje prilozio - zbog bolesti nije mogao ucestvovati.

2. Jelena krgovic i Filip Ivanović dobili su pozive za gostovanja u inostranstvu, što je i realizovano tokom ljeta i jeseni ove godine.

3.Realizacija filozofske razmjene u saradnji sa Projektom Minerva Zrenjaninske gimnazije - realizovana u junu 2018. godine u Zrenjaninu. Nasi predstavnici bili su:

Profesor Nikola Marojevic

Ucenici: Aleksa Petkovic, Milica Vuksanovic, Danilo Mirkovic i Tamara Curic.

4.Ucesce predstavnika Udruzenja profesora filozofije na XXIV Svjetskom kongresu filozofa u Pekingu od 13. do 20. avgusta 2018. godine u Pekingu. Nas predstavnik bila je dr Jelena Krgovic koja je odrzala predavanje “A Sartrean Account of Mental Health” i na taj nacin jos jednom potvrdila da u Crnoj Gori postoje filozofi/filozofkinje svjetskog formata.

https://wcp2018.sched.com/event/f9c2f42e6b3c44deb0f288fefba57c46

5.Obiljezavanje UNESCO- ovog Dana filozofije - svaki četvrti četvrtak u novembru, ove godine je održan 15. novembra

6.Seminari za profesore filozofije - ove godine odrzana su 2 seminara, jedan u saradnji sa Zavodom za skolstvo Crne Gore i drugi u Saradnji sa Medresom “Mehmed Fatih” u Tuzima.

7.Filozofski kafe - održana su dva kafea u Podgorici tokom novembra i decembra mjesec, kao nastavak aktivnosti vezanih za ucesce clanova naseg Udruzenja u projektu Otvorenih dana nauke. Teme su bile: “Fotografija i filozofija” i “Film i filozofija”.Moderatori razgovora bile su Una Jovovic i Aleksandra Brajovic. Mjesto održavanja: Open Box Studio, Podgorica. Datumi: 30.11. 2018. i 21. 12. 2018.

Međunarodni filozofski kafe, planiran za ljeto 2018. godine, zbog različitih obaveza učesnika pomjeren je za mart 2019. godine i biće održan u Medresi “Mehemed Fatih” u Tuzima.


U Baru je odrzana XXVI Medjunarodna filozofska olimpijada

Posted by [email protected] on February 26, 2019 at 4:05 AM Comments comments (0)

Rekordna 26-ta Medjunarodna filozofska olimpijada, odrzana je u Baru od 23.-27. maja 2018. Ova Olimpijada je donijela mnogo novina u pristupu organizaciji ovakvog dogadjaja.

Organizaciju dogadjaja pomogli su: Vlada Crne Gore, Ministarstvo nauke Crne Gore, Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Opstina Bar, Domen.me, Hotel Princess, TO Bar, Cikom, Univerzitet Donja Gorica, Alegra krstarenja, VOLI Trade, Pomorski fakultet u Baru, Agencija za elektronske komunikacije i postanske usluge Crne Gore, 13. Jul Plantaze, Lovcen Banka.

Nacionalni organizacioni komitet sacinjavali su: Jasminka Milosevic, Milos Burzan, Anita Milinovic i Jana Radicevic. ICT koordinator je Rajko Orman, a njegov asistent i vebsajt adminstrator je Petar Scepanovic.

Olimpijada je ugostila 100 ucenika i 92 profesora iz 50 zemalja, kao i uvazene članove Upravnog odbora FISP-a (Svjetska asocijacija filozofskih udruženja koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a): Prof. em. Dr Gerhard Seel (Svajcarska), Prof. Dr Mislav Kukoc (Hrvatska) i Prof. Dr Luca Scarantino (Italija).

U realizaciji projekta učestvovali su i drugi članovi Udruzenja profesora filozofije i volonteri, clanovi filozofske sekcije Gimnazije “Slobodan Skerović” i clanovi volonterskog kluba Ekonomsko-ugostiteljske skole u Baru.

Ukupan broj učesnika, gostiju i domaćina, bio je 220.

http://ipo2018.me/

Odrzane seste drzavne kvalifikacije za IPO

Posted by [email protected] on February 11, 2018 at 11:05 AM Comments comments (0)

Na takmicenju u pisanju filozofskog eseja, odrzanom 3. februara 2018. godine u Gimnaziji “Slobodan Skerovic” ucestvovalo je 17 srednjoskolaca iz 8 skola iz Podgorice, Tivta, Herceg Novog, Niksica, Berana, sa Zabljaka i sa Cetinja. Ovo takmicenje predstavlja selekciju za izbor predstavnika Crne Gore na XXVI filozofskoj olimpijadi koja ce se ove godine odrzati u Baru od 23. do 27. maja 2018. godine. Organizator takmicenja je Udruzenje profesora filozofije uz saglasnost Ministarstva prosvjete Crne gore. Sponzor dogadjaja je Domen.me.

Ispitna komisija je djelovala u sljedecem sastavu:

Doktorand Nebojsa Banovic, predsjednik komisije,

Doktorand Kristina Bojanovic i

Anita Milinovic, profesor filozofije i clan zirija Medjunarodne filozofske olimpijade.

 

Prvo mjesto osvojila je Bojana Solaja iz Gimnazije “Petar Prvi Petrović Njegos” iz Danilovgrada.

Drugo mjesto osvojila je Tara BaboviC iz Gimnazije “Slobodan Skerovic” iz Podgorice.

Trece mjesto svojio je Jovan Sredanović iz Gimnazije “Slobodan Skerovic” iz Podgorice.

Cetvrto mjesto osvojila je Mia Zekovic, Srednja mješovita škola “Mladost”, Tivat.


Crna Gora, kao domacin ovogodisnje Olimpijade ima pravo na 10 predstavnika na ovom takmicenju koje, uz Matematičku olimpijadu, prema kriterijumima UNESCO-a vazi za najjace takmičenje za srednjoskolce na svijetu. Tako su se, pored troje prvoplasiranih na XXVI medjunarodnu olimpijadu plasirali i sljedeci ucenici:


Radisav Stijovic, Srednja likovna skola “Petar Lubarda”, Cetinje

Jelka Maric, Srednja mjesovita skola “Ivan Goran Kovacic”, Herceg Novi

Jelena Sakovic, Gimnazija “Slobodan Skerovic”, Podgorica

Aleksa Petkovic, Gimnazija “Slobodan SkeroviC”, Podgorica

Valerija Bazdar, Srednja mjesovita skola “Ivan Goran Kovacic”, Herceg Novi

Ilija Draskovic, Gimnazija “Stojan Cerovic”, Niksic.


Zahvaljujemo se Upravi i zaposlenima Gimnazije “Slobodan Skerovic” na gostoprimstvu.

Spisak prijavljenih ucesnika za Drzavne kvalifikacije za IPO

Posted by [email protected] on December 30, 2017 at 7:25 PM Comments comments (0)

Spisak ucesnika sestih Drzavnih kvalifikacija za IPO:


Andjela Stesevic, Srednja mjesovita skola "17. septembar", Zabljak

Bojana Solaja, Gimnazija “Petar Prvi Petrović Njegos”, Danilovgrad

Alma Osmanagic, Gimnazija “Petar Prvi Petrović Njegos”, Danilovgrad

Jelka Maric, Srednja mjesovita skola “Ivan Goran Kovacic”, Herceg Novi

Valerija Bazdar, Srednja mjesovita skola “Ivan Goran Kovacic”, Herceg Novi

Milica Risticević, Srednja mjesovita skola “Ivan Goran Kovacic”, Herceg Novi

Mia Zekovic, Srednja mjesovita skola  “Mladost”, Tivat

Tijana Karlicic, Gimnazija "Panto Malisic", Berane

Radovic Milos, Gimnazija “Stojan Cerovic”, Niksic

Minja Minic, Gimnazija “Stojan Cerovic”, Niksic

Sudzum Lazar, Gimnazija “Stojan Cerovic”, Niksic

Radulovic Milan, Gimnazija “Stojan Cerovic”, Niksic

Drasković Ilija, Gimnazija “Stojan Cerovic”, Niksic

Stijovic Radisav, Srednja likovna skola "Petar Lubarda", Cetinje

Savic Nemanja, Srednja mjesovita skola “Beco Basic”, Plav

Stamatovic Anja, Srednja mjesovita skola “Beco Basic”, Plav

Kandic Sanel, Srednja mjesovita skola “Beco Basic”, Plav

Celic Dona, Srednja mjesovita skola “Beco Basic”, Plav

Sakovic Jelena, Gimnazija “Slobodan Skerovic”, Podgorica

Petkovic Aleksa, Gimnazija “Slobodan Skerovic”, Podgorica

Dedic Tara, Gimnazija “Slobodan Skerovic”, Podgorica

Babovic Tara, Gimnazija “Slobodan Skerovic”, Podgorica

Sredanovic Jovan, Gimnazija “Slobodan Skerovic”, Podgorica


Poziv na takmicenje iz filozofije

Posted by [email protected] on December 6, 2017 at 3:00 AM Comments comments (0)


Udruzenje profesora filozofije organizuje Drzavne kvalifikacije za XXVI Medjunarodnu filozofsku olimpijadu, uz saglasnost Ministarstva prosvjete, u skladu sa Memorandumom o saradnji, potpisanim 24.05. 2016. godine.


Takmicenje je zakazano su za 3. februar 2018. godine, sa pocetkom u 10 casova, u prostorijama Gimnazije „Slobodan Skerovic“ u Podgorici. Prijave obavezno treba poslati do 30. decembra 2017. godine na email adresu: [email protected]

Ove godine, zbog toga sto Crna Gora, kao domacin XXVI Medjunarodne filozofske olimpijade, ima pravo da prijavi cak deset učesnika, bice izostavljen usmeni dio Drzavnih kvalifikacija.

Takmicenje ce se sastojati iz pisanja eseja na engleskom jeziku (postoji i mogucnost pisanja na njemackom, francuskom i spanskom jeziku, ali to treba naglasiti u prijavi).

 

Pisanje eseja počinje u 10 casova i traje dva sata.

Dok komisija pregleda eseje, ucenicima i nastavnicima bice obezbijedjeni sokovi i  sendvici. Takodje, mogu malo prosetati, ali bi najkasnije do 17h trebalo da se vrate u skolu kada će im biti saopsteni rezultati takmicenja.

Drustvo će im praviti clanovi filozofske sekcije Gimnazije „Slobodan Skerovic“.

Opsirinije informacije i svu potrebnu literaturu predmetni nastavnici i zainteresovani ucenici mogu dobiti na istoj email adresi kao i na sajtu Udruzenja profesora filozofije.

Crnogorski filozofski kafe u Baru

Posted by [email protected] on July 5, 2017 at 9:55 AM Comments comments (0)

U Baru je odrzan mali medjunarodni skup filozofa pod nazivom "Crnogorski filozofski kafe: u potrazi za prijateljstvom" u periodu od 28. juna do 2. jula ove godine. 

Teme su bile:

Neoliberalizam: za i protiv

Filozofija za djecu

Sissuma projekat: Rock muzika i tolerancija

Film i filozofija

Moderatori radionica i kafea bili su:

1. dr Attila Pato iz Madjarske

– „Neoliberalizam u centralnoj Evropi“


2.dr Anton Markoc iz Bara – „Neoliberalizam i libertarijanizam”. Objasnjeno je poimanje neoliberalizma kao politickog sistema, politicke ideologije, te libertarijanizma kao politicke filozofije, odnosno filozofskog opravdanja neoliberalizma. Posebna paznja posvecena je analizi argumenata Fridriha von Hajeka i Roberta Nozika. Takode, dr Markoč je drugog dana, prilikom filozofske setnje, ucesnike upoznao sa znacajem i znamenitostima Starog Grada u Baru.

 

3. dr Bruno Curko iz Hrvatske – Filozofska setnja u Starom Baru – igra asocijacija, „Kako djecu poducavati o prijateljstvu sokratovskim metodom (filozofija za djecu)“ i Projekat SISUMMA “Rock muzika i tolerancija”. Posljednja radionica bavi se upotrebom rock muzike u razvijanju tolerancije prema manjinama. Vise o samom projektu na sajtu:

http://www.petit-philosophy.com/sisumma/


4. Jasminka Milosević iz Bara, profesor filozofije u Gimnaziji „Slobodan Skerović“ – „Filozofija u filmovima Akira Kurosave, kako film upotrijebiti u nastavi filozofije“.

U okviru istog kafea, prezentovan je i kratki film o filozofiji koji su ucenici prof Jasminke sami snimili. Vodila se rasprava, prije i tokom kafea, o tome da li se čovjek radja dobar, ili dobrim postaje. Da li je dobrota stvar izbora?

Nakon tri dana filozofskih razgovora, ucesnici su se razisli u dobrom raspolozenju, a odgovor na pitanje da li su ljudi sposobni za iskreno prijateljstvo za neke je ostao nedostupan, neki su odavno vec i sami znali odgovor, bio je potreban samo filozofski okvir za njega.


Kafei i radionice odrzani su u Starom Baru i u konferencijskoj Sali hotela Princess. Ucestvovalo je oko 15 studenata, profesora i ucenika.

U organizaciji dogadjaja ucestvovale su profesorice Anita Milinovic i Teodora Dedic

Generalni sponzor cijelog dogadjaja je doo Domen.me

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu Hotelu Princess, Gradskoj kafani i kafeu Kod zednog kojota.U Baru, 02.07. 2017.Nagrada na Medjunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Posted by [email protected] on May 30, 2017 at 5:35 AM Comments comments (0)

30.05.2107.

Ilija Miljkovac i Danilo Djukanovic, ucenici Gimnazije „Slobodan Skerović“ i profesorke Anita Milinovic, Teodora Dedic i Jasminka Milosevic predstavljali su Crnu Goru na ovogodisnjoj Medunarodnoj filozofskoj olimpijadi, koja, prema kriterijumima UNESCOa, uz Medjunarodnu matematicku olimpijadu predstavlja jedno od dva najjaca takmicenja za srednjoskolce na svijetu.

U takmicenju u pisanju filozofskog eseja nas ucenik, Danilo Djukanovic, osvojio je Honorable mention.

Odlazak na Medjunarodnu filozofsku olimpijadu, u skladu sa Statutom same Olimpijade, organizovalo je Udruzenje profesora filozofije. Sponozori takmicenja su: Vlada Crne Gore, Ministarstvo nauke Crne Gore, Domen.me d.o.o., Zavod za skolstvo, Opstina Podgorica i Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica.

 


 

Odrzane pete Drzavne kvalifikacije za Medjunarodnu filozofsku olimpijadu

Posted by [email protected] on February 27, 2017 at 6:00 AM Comments comments (0)

27.02.2015.

 Pete Drzavne kvalifikacije za Medjunarodnu filozofsku olimpijadu odrzane su u Podgorici, 25.02.2017. u prostorijama Gimnazije “Slobodan Skerović."

 Takmicenju je pristupilo 12 ucenika iz 5 srednjih škola:

 Srednja mjesovita škola „Ivan Goran Kovacic“, Herceg Novi,

 Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica,

 JU SMS „Beco Basic“, Plav,

 Gimnazija „Stojan Cerovic“, Niksic i

 JU SMS „Danilo Kis“, Budva.

 Komisiju za ocjenjivanje eseja sacinjavali su:

 Anita Milinovic, profesor i clan Internacionalnog zirija Medjunarodne filozofske olimpijade

 Dr Anton Markoc, filozof

 Nebojsa Banovic, doktorand filozofije.

 Usmeni dio ispita obavili su Dr Anton Markoc i Anita Milinovic, a ispitivanje je bilo otvoreno za mentore, prisustvao je i ICT koordinator takmicenja, Petar Scepanovic.

 Konacan rezultat takmicenja je sljedeci:

 Prvo mjesto – Ilija Miljkovac, Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica (esej: 33 p, usmeni 7,5p), ukupno: 40,5 poena

 Drugo mjesto – Tadija Radusinovic, Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica (esej 33 p, usmeni 6 p), ukupno: 39 poena

 Trece mjesto – Danilo Djukanović, Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica (esej 31p, usmeni 7p) ukupno: 38 poena

 Cetvrto mjesto – Filip Perisic, Gimnazija „Stojan Cerovic“, Niksic (esej 28p, usmeni 6p) ukupno: 34 poena

 Dva prvoplasirana ucenika predstavljace Crnu Goru na XXV Medjunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Roterdamu u maju 2017. godine.


03.04. 2017. godine

Tadija Radusinovic je odustao od ucesca na IPO zbog drugih obaveza.  Umjesto njega,  u skladu sa propozicijama takmicenja, Crnu Goru ce predstavljati treceplasirani ucesnik, Danilo Djukanovic.Rss_feed