Udruzenje  profesora  filozofije - Crna Gora
Association of philosophy teachers - Montenegro
Double-click to start typing

Montenegrinassociationofphilosophyteacherswebs.com

Click here to edit subtitle

Novosti

Crnogorski filozofski kafe u Baru

Posted by [email protected] on July 5, 2017 at 9:55 AM

U Baru je odrzan mali medjunarodni skup filozofa pod nazivom "Crnogorski filozofski kafe: u potrazi za prijateljstvom" u periodu od 28. juna do 2. jula ove godine. 

Teme su bile:

Neoliberalizam: za i protiv

Filozofija za djecu

Sissuma projekat: Rock muzika i tolerancija

Film i filozofija

Moderatori radionica i kafea bili su:

1. dr Attila Pato iz Madjarske

– „Neoliberalizam u centralnoj Evropi“


2.dr Anton Markoc iz Bara – „Neoliberalizam i libertarijanizam”. Objasnjeno je poimanje neoliberalizma kao politickog sistema, politicke ideologije, te libertarijanizma kao politicke filozofije, odnosno filozofskog opravdanja neoliberalizma. Posebna paznja posvecena je analizi argumenata Fridriha von Hajeka i Roberta Nozika. Takode, dr Markoč je drugog dana, prilikom filozofske setnje, ucesnike upoznao sa znacajem i znamenitostima Starog Grada u Baru.

 

3. dr Bruno Curko iz Hrvatske – Filozofska setnja u Starom Baru – igra asocijacija, „Kako djecu poducavati o prijateljstvu sokratovskim metodom (filozofija za djecu)“ i Projekat SISUMMA “Rock muzika i tolerancija”. Posljednja radionica bavi se upotrebom rock muzike u razvijanju tolerancije prema manjinama. Vise o samom projektu na sajtu:

http://www.petit-philosophy.com/sisumma/


4. Jasminka Milosević iz Bara, profesor filozofije u Gimnaziji „Slobodan Skerović“ – „Filozofija u filmovima Akira Kurosave, kako film upotrijebiti u nastavi filozofije“.

U okviru istog kafea, prezentovan je i kratki film o filozofiji koji su ucenici prof Jasminke sami snimili. Vodila se rasprava, prije i tokom kafea, o tome da li se čovjek radja dobar, ili dobrim postaje. Da li je dobrota stvar izbora?

Nakon tri dana filozofskih razgovora, ucesnici su se razisli u dobrom raspolozenju, a odgovor na pitanje da li su ljudi sposobni za iskreno prijateljstvo za neke je ostao nedostupan, neki su odavno vec i sami znali odgovor, bio je potreban samo filozofski okvir za njega.


Kafei i radionice odrzani su u Starom Baru i u konferencijskoj Sali hotela Princess. Ucestvovalo je oko 15 studenata, profesora i ucenika.

U organizaciji dogadjaja ucestvovale su profesorice Anita Milinovic i Teodora Dedic

Generalni sponzor cijelog dogadjaja je doo Domen.me

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu Hotelu Princess, Gradskoj kafani i kafeu Kod zednog kojota.U Baru, 02.07. 2017.Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments