Udruzenje  profesora  filozofije - Crna Gora
Association of philosophy teachers - Montenegro

Montenegrinassociationofphilosophyteacherswebs.com

Click here to edit subtitle

Novosti

view:  full / summary

Poziv na takmicenje iz filozofije

Posted by [email protected] on December 6, 2017 at 3:00 AM Comments comments (0)


Udruzenje profesora filozofije organizuje Drzavne kvalifikacije za XXVI Medjunarodnu filozofsku olimpijadu, uz saglasnost Ministarstva prosvjete, u skladu sa Memorandumom o saradnji, potpisanim 24.05. 2016. godine.


Takmicenje je zakazano su za 3. februar 2018. godine, sa pocetkom u 10 casova, u prostorijama Gimnazije „Slobodan Skerovic“ u Podgorici. Prijave obavezno treba poslati do 30. decembra 2017. godine na email adresu: [email protected]

Ove godine, zbog toga sto Crna Gora, kao domacin XXVI Medjunarodne filozofske olimpijade, ima pravo da prijavi cak deset učesnika, bice izostavljen usmeni dio Drzavnih kvalifikacija.

Takmicenje ce se sastojati iz pisanja eseja na engleskom jeziku (postoji i mogucnost pisanja na njemackom, francuskom i spanskom jeziku, ali to treba naglasiti u prijavi).

 

Pisanje eseja počinje u 10 casova i traje dva sata.

Dok komisija pregleda eseje, ucenicima i nastavnicima bice obezbijedjeni sokovi i  sendvici. Takodje, mogu malo prosetati, ali bi najkasnije do 17h trebalo da se vrate u skolu kada će im biti saopsteni rezultati takmicenja.

Drustvo će im praviti clanovi filozofske sekcije Gimnazije „Slobodan Skerovic“.

Opsirinije informacije i svu potrebnu literaturu predmetni nastavnici i zainteresovani ucenici mogu dobiti na istoj email adresi kao i na sajtu Udruzenja profesora filozofije.

Crnogorski filozofski kafe u Baru

Posted by [email protected] on July 5, 2017 at 9:55 AM Comments comments (0)

U Baru je odrzan mali medjunarodni skup filozofa pod nazivom "Crnogorski filozofski kafe: u potrazi za prijateljstvom" u periodu od 28. juna do 2. jula ove godine. 

Teme su bile:

Neoliberalizam: za i protiv

Filozofija za djecu

Sissuma projekat: Rock muzika i tolerancija

Film i filozofija

Moderatori radionica i kafea bili su:

1. dr Attila Pato iz Madjarske

– „Neoliberalizam u centralnoj Evropi“


2.dr Anton Markoc iz Bara – „Neoliberalizam i libertarijanizam”. Objasnjeno je poimanje neoliberalizma kao politickog sistema, politicke ideologije, te libertarijanizma kao politicke filozofije, odnosno filozofskog opravdanja neoliberalizma. Posebna paznja posvecena je analizi argumenata Fridriha von Hajeka i Roberta Nozika. Takode, dr Markoč je drugog dana, prilikom filozofske setnje, ucesnike upoznao sa znacajem i znamenitostima Starog Grada u Baru.

 

3. dr Bruno Curko iz Hrvatske – Filozofska setnja u Starom Baru – igra asocijacija, „Kako djecu poducavati o prijateljstvu sokratovskim metodom (filozofija za djecu)“ i Projekat SISUMMA “Rock muzika i tolerancija”. Posljednja radionica bavi se upotrebom rock muzike u razvijanju tolerancije prema manjinama. Vise o samom projektu na sajtu:

http://www.petit-philosophy.com/sisumma/


4. Jasminka Milosević iz Bara, profesor filozofije u Gimnaziji „Slobodan Skerović“ – „Filozofija u filmovima Akira Kurosave, kako film upotrijebiti u nastavi filozofije“.

U okviru istog kafea, prezentovan je i kratki film o filozofiji koji su ucenici prof Jasminke sami snimili. Vodila se rasprava, prije i tokom kafea, o tome da li se čovjek radja dobar, ili dobrim postaje. Da li je dobrota stvar izbora?

Nakon tri dana filozofskih razgovora, ucesnici su se razisli u dobrom raspolozenju, a odgovor na pitanje da li su ljudi sposobni za iskreno prijateljstvo za neke je ostao nedostupan, neki su odavno vec i sami znali odgovor, bio je potreban samo filozofski okvir za njega.


Kafei i radionice odrzani su u Starom Baru i u konferencijskoj Sali hotela Princess. Ucestvovalo je oko 15 studenata, profesora i ucenika.

U organizaciji dogadjaja ucestvovale su profesorice Anita Milinovic i Teodora Dedic

Generalni sponzor cijelog dogadjaja je doo Domen.me

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu Hotelu Princess, Gradskoj kafani i kafeu Kod zednog kojota.U Baru, 02.07. 2017.Nagrada na Medjunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Posted by [email protected] on May 30, 2017 at 5:35 AM Comments comments (0)

30.05.2107.

Ilija Miljkovac i Danilo Djukanovic, ucenici Gimnazije „Slobodan Skerović“ i profesorke Anita Milinovic, Teodora Dedic i Jasminka Milosevic predstavljali su Crnu Goru na ovogodisnjoj Medunarodnoj filozofskoj olimpijadi, koja, prema kriterijumima UNESCOa, uz Medjunarodnu matematicku olimpijadu predstavlja jedno od dva najjaca takmicenja za srednjoskolce na svijetu.

U takmicenju u pisanju filozofskog eseja nas ucenik, Danilo Djukanovic, osvojio je Honorable mention.

Odlazak na Medjunarodnu filozofsku olimpijadu, u skladu sa Statutom same Olimpijade, organizovalo je Udruzenje profesora filozofije. Sponozori takmicenja su: Vlada Crne Gore, Ministarstvo nauke Crne Gore, Domen.me d.o.o., Zavod za skolstvo, Opstina Podgorica i Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica.

 


 

Odrzane pete Drzavne kvalifikacije za Medjunarodnu filozofsku olimpijadu

Posted by [email protected] on February 27, 2017 at 6:00 AM Comments comments (0)

27.02.2015.

 Pete Drzavne kvalifikacije za Medjunarodnu filozofsku olimpijadu odrzane su u Podgorici, 25.02.2017. u prostorijama Gimnazije “Slobodan Skerović."

 Takmicenju je pristupilo 12 ucenika iz 5 srednjih škola:

 Srednja mjesovita škola „Ivan Goran Kovacic“, Herceg Novi,

 Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica,

 JU SMS „Beco Basic“, Plav,

 Gimnazija „Stojan Cerovic“, Niksic i

 JU SMS „Danilo Kis“, Budva.

 Komisiju za ocjenjivanje eseja sacinjavali su:

 Anita Milinovic, profesor i clan Internacionalnog zirija Medjunarodne filozofske olimpijade

 Dr Anton Markoc, filozof

 Nebojsa Banovic, doktorand filozofije.

 Usmeni dio ispita obavili su Dr Anton Markoc i Anita Milinovic, a ispitivanje je bilo otvoreno za mentore, prisustvao je i ICT koordinator takmicenja, Petar Scepanovic.

 Konacan rezultat takmicenja je sljedeci:

 Prvo mjesto – Ilija Miljkovac, Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica (esej: 33 p, usmeni 7,5p), ukupno: 40,5 poena

 Drugo mjesto – Tadija Radusinovic, Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica (esej 33 p, usmeni 6 p), ukupno: 39 poena

 Trece mjesto – Danilo Djukanović, Gimnazija „Slobodan Skerovic“, Podgorica (esej 31p, usmeni 7p) ukupno: 38 poena

 Cetvrto mjesto – Filip Perisic, Gimnazija „Stojan Cerovic“, Niksic (esej 28p, usmeni 6p) ukupno: 34 poena

 Dva prvoplasirana ucenika predstavljace Crnu Goru na XXV Medjunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Roterdamu u maju 2017. godine.


03.04. 2017. godine

Tadija Radusinovic je odustao od ucesca na IPO zbog drugih obaveza.  Umjesto njega,  u skladu sa propozicijama takmicenja, Crnu Goru ce predstavljati treceplasirani ucesnik, Danilo Djukanovic.


Poziv na takmicenje iz filozofije

Posted by [email protected] on December 28, 2016 at 6:05 PM Comments comments (0)

Poziv na takmicenje iz filozofije

 

Udruzenje profesora filozofije organizuje drzavne kvalifikacije za Medjunarodnu filozofsku olimpijadu, uz saglasnost Ministarstva prosvjete, u skladu sa Memorandumom o saradnji, potpisanim 24.05. 2016. godine.

 

Takmicenje je zakazano za 25. februar 2017. godine, sa pocetkom u 10 casova, u prostorijama Gimnazije „Slobodan Skerovic“ u Podgorici. Prijave obavezno treba slati do 15. Februara 2017. Godine na email adresu: [email protected]

Takmicenje se sastoji iz dva dijela:

1. Pisanje eseja na engleskom jeziku (postoji i mogucnost pisanja na njemackom, francuskom i spanskom jeziku, ali to treba naglasiti u prijavi). Pisanje eseja je eliminatornog karaktera.

2. Usmeni dio, kojem pristupaju samo autori cetiri najuspješnija eseja.

Pisanje eseja počinje u 10 casova i traje dva sata.

Usmeni dio pocinje u 16 casova i traje najkasnije do 18 casova.

Dok komisija pregleda eseje, ucenicima i nastavnicima bice obezbijedjeni sokovi i sendvici. Takođe, mogu malo prosetati, ali bi najkasnije do 16h trebalo da se vrate u skolu kada ce im biti saopsteni rezultati prvog dijela takmicenja. Drustvo će im praviti clanovi filozofske sekcije Gimnazije „Slobodan Skerovic“.

Opsirinije informacije i svu potrebnu literaturu predmetni nastavnici i zainteresovani ucenici mogu dobiti na istoj email adresi ili telefonom od koordinatora takmicenja, Jasminke Milosevic, kao i na sajtu Udruzenja profesora filozofije:

http://montengrinassociationofphilosophyteachers.webs.com/informacije-info

 

Koordinator takmicenja,

 

Jasminka Milosevic

tel: 069 792 563 

 

 

Seminar za nastavnike filozofije

Posted by [email protected] on October 25, 2016 at 4:15 PM Comments comments (0)

Obaviještavamo Vas da će seminar:

Oblici i metode aktivne nastave filozofije u gimnaziji koje jačaju njenu ulogu u

demokratizaciji školske i šire društvene zajednice

biti održan u Baru, 11. i 12. novembra 2016 godine

Sponzori seminara: 

Domen.me

Zavod za skolstvo


Stručna sprema učesnika: profesor filozofije, diplomirani filozof, profesor filozofije i sociologije

Koordinator seminara: Jasminka Milošević

Trener: Miloš Jeremić

Prijave slati na email adresu Udruženja profesora filozofije:

[email protected]

 

Udruzenje profesora filozofije (MAPT) postalo je punopravni clan FISP-a

Posted by [email protected] on September 1, 2016 at 7:30 AM Comments comments (0)

Na redovnom zasjedanju Upravnog odbora FISP-a, Medjunarodne asocijacije filozofskih udruzenja, Udruzenje profesora filozofije (MAPT - od: Montenegrin Association of Philosophy teachers) jednoglasno je primljeno u FISP.  Prijemom u ovu organizaciju, nasi studenti i profesori imace daleko vise mogucnosti za profesionalni razvoj i usavrsavanje.  Rukovodstvo FISPa zainteresovano je za razlicite oblike saradnje sa nasim udruzenjem: za podrsku u obuci, treninzima, stipendijama i u odrzavanju filozofskih tribina i seminara. 

Potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore

Posted by [email protected] on May 26, 2016 at 6:50 AM Comments comments (0)


Memorandum o saradnji u organizaciji XXVI Međunarodne filozofske olimpijade (IPO – International Philosophy Olympiad)


Dana 24. 05. 2016. godine stupio je na snagu Memorandum o saradnji u organizaciji XXVI Međunarodne filozofske olimpijade u Baru, 2018. godine. Ovim Memorandumom Ministarstvo prosvjete Crne Gore postaje generalni pokrovitelj Manifestacije. Memorandum su potpisali, ispred Ministarstva prosvjete Crne Gore Ministar prosvjete Predrag Bošković, a ispred Udruženja profesora filozofije Generalni sekretar udruženja profesora filozofije Jasminka Milošević.

 

 

Izvjestaj sa XXIV Medjunarodne filozofske olimpijade, Gent, Belgija

Posted by [email protected] on May 26, 2016 at 6:45 AM Comments comments (0)


 

 

 

Ovogodišnje svjetsko takmičenje u pisanju filozofskog eseja (IPO) održano je u belgijskom univerzitetskom gradu Gentu, od 12.-15. maja. Crnu Goru predstavljali su: profesorica Jasminka Milošević, vođa delegacije i član Internacionalnog komiteta i žirija IPO, profesorica Anita Milinović, član žirija IPO, Ksenija Koska, učenica Gimnazije „Slobodan Škerović“, Podgorica, i Saša Lekić, učenik Gimnazije „Niko Rolović“, Bar.

Pored samog takmičenja, učenici i profesori prisustvovali su nizu predavanja i radionica na temu „Rat i mir“. Organizatori su priredili i svečani koncert i izlet u obližnji grad Iper, gdje su učesnici imali priliku da otkriju do koje su mjere uvjerljiva predavanja o apsurdnosti rata kojima su prije toga prisustvovali.

Na sastanku Internacionalnog komiteta održanom 12. maja, Crnoj Gori je i zvanično dodijeljena organizacija XXVI Međunarodne filozofske olimpijade 2018. godine u Baru.

 

 

 

 

Podgorica, 17.05.2016. 


 

Cetvrte nacionalne kvalifikacije za IPO

Posted by [email protected] on December 15, 2015 at 3:25 PM Comments comments (0)Državne kvalifikacije za Međunarodnu filozofsku olimpijadu zakazane su za 27. februar 2016. godine, sa početkom u 10 časova, u prostorijama Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici. Prijave treba slati do 5. Februara 2016. Godine na email adresu: [email protected]

Takmičenje se sastoji iz dva dijela:

1. Pisanje eseja na engleskom jeziku (postoji i mogućnost pisanja na njemačkom, francuskom i španskom jeziku, ali to treba naglasiti u prijavi). Pisanje eseja je eliminatornog karaktera.

2. Usmeni dio, kojem pristupaju samo autori četiri najuspješnija eseja.

Pisanje eseja počinje u 10 časova i traje dva sata.

Usmeni dio počinje u 16 časova i traje najkasnije do 18 časova.

Dok komisija pregleda eseje, učenicima i nastavnicima škola domaćin obezbjeđuje sokove i sendviče. Takođe, mogu malo prošetati, ali bi najkasnije do 16h trebalo da se vrate u školu kada će im biti saopšteni rezultati prvog dijela takmičenja. Društvo će im praviti članovi filozofske sekcije Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Opširinije informacije i svu potrebnu literaturu predmetni nastavnici i zainteresovani učenici mogu dobiti na istoj email adresi ili telefonom na broj 067 382 865 od koordinatora takmičenja, Jasminke Milošević, kao i na sajtu Udruženja profesora filozofije:

http://montengrinassociationofphilosophyteachers.webs.com/informacije-info

 

Koordinator takmičenja:

Jasminka Milošević

 

 


Rss_feed